гр. София, ул. "Шести септември", 20 Б;     dachevski@abv.bg;     0888 949 204

Картини за спалня

Как да изберем картини за спалня?

Спалнята обикновено е помещение за сън, почивка и релакс. Семейната спалня е и мястото къдете отпочиваме с любимия човек. Повече от всяка друга стая тук трябва да се чустваме спокойни, сигурни и защитени. Често тя и място за страст и забавления.

Аранжиране на спалнята с картини
Спалня аранжирана с картина от Деян Дачевски

Поставяки картини в спалнята, ние може да постиднем желаният емоционален ефект в тази стая. Картините за спалня ни помагат да променим енергетиката на помещението, да създадем желаната атмосфера на спокойствие, хармонични отношения с партньора ни, да укрепим и освежим семейната връзка. Или да преодолем чуството на самота и меланхолия и да се заредим с позитивна енергия.

Избирайки картина за нашата спалня се ръководим на първо място от нашите емоции, вкус и стил на живот. Картината за спалня трябва да ни харесва и да предизвиква в нас желаните чувства и усещания. Като тематика и символика, тя трябва да изразява това което което искаме да имаме в живота си. Картините за спалнята не трябва да ни отегчават и да ни създават негативни емоции.

Картини пейзажи за спалня

sp2

Ако желаем да създадем спокойна и отпускаща обстановка, е добре да заложим на картини с пейзажи в меки пастелни тонове. Най-подходящи в това отношение са зимните, летните и пролетни пейзажи. Ако яркият градски пейзаж е по подходящ за хола, то за спалнята може да изберем платна със пасторален сюжет: селски пейзажи, картини със селски къщи, картини с дървета, горски пейзажи, полски пейзажи, пейзажи с цветя.


Картините изобразяващи красиви изгреви, ведро небе, свежи пролетни дървета, поляни с цветя имат място в нашата спалня. Такиви картини ще ни въздейстават както с приятния си сюжет, така и с цветовата си гама. Зелените цветове са релаксиращи и спомагат за добър сън. Свежо зелените гори и поля в съчетание със спокойното бяло синьо небе действат успокояващо на нервната система и ни помагат да продолеем депресивните чувства, негативните емоции и натрупаната агресия.

Какви картини да поставим в спалнятаСпалня с картини от Деян Дачевски

Червените, жълтите и ярки цветове ни въздействат по горещо и възбуждащо. Ако се радваме на добър сън и желем да създадем атмосфера подходяща за страстни преживявания може да изберем и картини за спалня в тази гама. В този случай ярките маслени картини или картини със силни черно бели или други контрасти ще са отлично решение за спалнята. За по-млади хора живеещи сами биха били подходящи картини с голи тела, еротични картини, черно бели или цветни рисунки и картини на голо тяло. 

 

Картини натюрморти, картини с цветя и животни за спалня и тяхната символика

В избора си на картини за спални, търсейки символика подходяща за укрепвнето на семейната връзка може изберем картини различни от пейзажа. В това отношение много подходящи са картините натюрморти: натюрморти с плодове и цветя и най-вече натюрморти с плодове – символи на изобилието и хармоничните семейни отношения. Прасковата е един от символите на добро здраве и дълголетие.

Ако заложим на картини с цветя, трябва да знаем, че цветята са силни романтични символи а в частност - божурите са символ на богатството и семейното щастие, синчеца и фрезията - на доверието, розата – на щастливата любов, жълтурче и незабравка  – на надежда и вярност, глухарче – преданост и щастие, виолетка - нежна и исакрена обич,  бръшлян – на приятелството и съпружеската любов.

Картините с животни не винаги са препоръчват за спалнята, особено ако са много динамични, страшни и разярени. Всяко животно има своя символика. Добре е да предпочетем картини с двойка животни. Подходяща картини или рисунки на животни за нашата спалня биха могли да бъдат такива изобразяващи двойка фламинги. Розовото фламинго е ярък символ на любовта. Ето още няколко възможности: двойка диви гъски символизират съпружеската вярност, двойка пеперуди – любов и радост, двойка гълаби или птици – възвишената любов, петел и кокошцица – петелът е символ на съпружеската вярност.

Какви картини за спалня да изберем?
Интериор на спалня с картина от художника Деян Дачевски

Семейната спалня е помещение за двама, където пресъствието на трети е нежелано. В този смисъл поставянето на портретна живопис или картини с голи жени не е препоръчително. Това важи и за портрети на нашите деца, близки роднини, родители и т.н. Изключение може да се направи единствено с наши портрети или портрет на семейната двойка. За самотните сърца и тези желаещи да намереят близък човек, подходящ за спалнята би била романтична картина - портрет на мъж и жена заедно, прегърнати или показващи един към друг, любов, привързаност и щастие. Такава картина енергийно би привлякла към нас точно това, което изобразява.

Как да подредим нашите картини за спалня?

За спалнята избираме предимно картини със среден размер. Не е желателно да превръщаме стята в галерия. Една или 2-3 картини съобразени с размера на помещението и поставени на подходящи места биха били достатъчни за да създат нужната атмосфера.

Стената зад леглото често се вижда първа при влизане в спалнята и е удачно на нея над леглото или дивана да се постави картина. Възможно е тя да се съчетае и с осветителни тела от двете и страни. Добре е да помислим за доброто закрепване на картините, особено ако са поставени точно над главите ни. В този случае е желателно, ако е възможно леглото да е не е плътно прилепено до стената с картини или между него и стената да има друга мебел – скрин, ракла.

Едно от най-добрите места за окачване на картини в спалнята е на стената срещу леглото. Така картините ще са точно пред погледа ни когато заспиваме, просто лежим или се събуждаме и по този начин ще ни въздействат непосредствено.

Нови картини

Промоционални картини

Най-популярни картини

Картини по тагове

 1. Густав Климт картини
 2. Картини на известни художници
 3. Картини от Мелнишко
 4. Портрети по снимка
 5. български картини
 6. голо тяло графика с молив
 7. графика антични скулптури
 8. графика антични скулптури глави
 9. графика мъжко голо тяло
 10. графика с въглен и креда
 11. графика с молив
 12. графика с туш
 13. графика туш голо тяло
 14. графика туш скулптури глави
 15. живопис пейзажи
 16. живопис цветя маслени бои
 17. живописни картини
 18. зимен пейзаж
 19. зимни картини
 20. картина от снимка
 21. картина с маслени бои
 22. картини акварел
 23. картини голо тяло
 24. картини жени
 25. картини живопис
 26. картини живопис цветен туш
 27. картини зимни пейзажи
 28. картини масло
 29. картини на известни художници
 30. картини на платно
 31. картини на стари къщи
 32. картини на художници
 33. картини натюрморт
 34. картини пейзажи
 35. картини портрети
 36. картини с животни
 37. картини с коне
 38. картини с лодки
 39. картини с маслени бои
 40. картини с петли
 41. картини с птици
 42. картини с цветя
 43. картини с църкви
 44. картини стари къщи
 45. картини страри къщи
 46. картини със стари къщи
 47. картини цветя
 48. картинисъс стари къщи
 49. кртини цветя
 50. маслени картини
 51. маслени картини голо тяло
 52. маслени картини живопис
 53. маслени картини пейзажи
 54. маслени картини по снимка
 55. маслени картини портрети
 56. маслени картини стари къщи
 57. маслени картини цветя
 58. морски картини
 59. натюрморт с плодове
 60. пейзажи живопис маслен пастел
 61. пейзажи живопис цветен туш
 62. пейзажи на стари къщи
 63. пейзажи стари къщи
 64. пейзажи със стари къщи
 65. пейзажни картини
 66. портрет
 67. портрет графика с молив
 68. портрет по снимка
 69. портрети Микеланджело
 70. портрети по снимка
 71. портрети холбайн
 72. портрети цветен туш по Рембранд
 73. пролетни пейзажи
 74. реплики на известни картини
 75. реплики на картини
 76. рисунки графика по Рембранд
 77. родопски пейзажи
 78. стари родопски къщи