гр. София, ул. "Шести септември", 20 Б;     dachevski@abv.bg;     0888 949 204

Картини за дома

Значение на картините за дома.

         Ръчно рисувана картина или принтирана репродукция?


          Искайки да придадем не просто завършеност на нашия дом, а стараейки се да създадем неповторима атмосфера, изящество и уют показвайки стил и представителност, неминуемо си задаваме въпроса какви картини да изберем? Ако бюджета ни е ограничен и не можем да си позволим оригинални картини за дома, може да се спрем на принтирани репродукции. Без да претендират да са истински произведения на изкуството, те биха могли да бъдат едно не лошо решение за декорация на дома.

И все пак защо да изберем ръчно рисувани от художник картини?


Картините създадени от ръцете на твореца са като живи. Де са заредени с енергията на създателя си и пренасят непосредствено върху нас неговите емоции и духовен свят. Рисуваните картини са уникати. Създадени в един единствен екземпляр те предават изключителна уникалност на дома ни. Избирайки картини създадени от художници, ние изразяваме себе си чрез изкуството. Домът ни става представителен, показвайки нашия мироглед, стил и начин на живот.

dom

Оригиналните картини са произведения на изкуството имащи художествена стойност. Подходящо избрани, те биха могли да имат колекционерска стойност и да са една добра инвестиция. Предавани от поколение на поколение, картините не са просто декорация за дома а се превръщат в непреходни творби със сантиментална стойност и чудесно духовно и културно наследство.

Още за ръчно рисуваните картини и принтираните репродукции.

Кое е водещо при избора ни на картини за дома?

Енергия на картините за дома.

Рисуваните от художници картини са енергийно заредени предмети. Одухотворени от творците, те създават енергийно заредено пространство в нашия дом имайки изключително силно въздействие върху нас. Носят своите вибрации и когато те са в унисон с нашите лични вибрации, могат да ни зареждат енергийно, да ни предпазват от негативни влияния, да ни въздействат благотворно, съзидателно, жизнеутвърждаващо и т.н. Подходящо избрани от нас, със своята енергия, картините ни помагат да се освободим от напрежението, стреса и натрупаната агресия.

             Картините в дома създават емоции и настроение.

Внасяйки картини в дома си, ние го зареждаме с желаното настроение. Затова е необходимо при избора на картини за дома да се водим от нашите лични предпочитания. Картината трябва да ни грабне от пръв поглед, да ни вълнува и да създава приятни чувства. Ако ни въздейства емоционално и ни създава добро настроение, то можем да се спрем на нея, за да ни радва и вълнува от стените на нашия дом.

Асоциативно въздействие на картините за дома.

dom4Със своя сюжет и цветове и най вече с това което е изобразено, всяка картина създава асоциации в нас и носи конкретно усещане. В нашето съзнание ние сме запечатали определени предмети и събития и свързаните с тях настроения, които сме изпитали. Разглеждайки дадена картина, ние свързваме нарисуваното с конкретни спомени и отново преживяваме тези емоции и чувствата. По тази причина някои картини са способни да ни развълнуват много силно а други не.

Покупката на картина за дома е изключително личен акт, който в най-голяма степен трябва да зависи не от модните тенденции, името на автора или чужди препоръки а от нашите лични усещания.

Само с картини, които ни харесват, докосват душата ни, предизвикват в нас позитивни настроения ние можем да превърнем всяко жилище в приятно, уютно и одухотворено място за живеене – т.е в наш дом.

Още за избора на картини за дома?

Жанр и тематика

Пейзажите са най-универсалните и често срещани картини с които украсяваме домовете си. Подходящи са за почти всички помещения в дома. Ярките живописни пейзажи най-често окачваме в хола а пастелните пейзажни картини в спалнята. Натюрмортите също стоят добре в дневната и спалнята, но най-често ги предпочитаме за декориране на кухнята и трапезарията. Портретът е предпочитан за нашия кабинет или офис, а нашите семейни портрети имат своето място в спалните и хола. Картините с цветя и животни и фигуралните композиции са добър избор за дневните помещения и детските стаи. Голото тяло би могло да бъде поставено в спалнята. dom2

В тематично отношение има картини, които създават символика и внасят енергии и настроения неподходящи за дома. Такива са картините изобразяващи войни и кръвопролития, разярени животни, стари, болнави и не добре изглеждащи хора и т.н. Пейзажи със стихийни бедствия, бури, катаклизми, катастрофи, усойни, мочурливи и призрачно изглеждащи места също не са добър избор за дома.

Стил

В стилово отношение има много картини, които ни въздействат изключително силно, но не винаги те носят енергия, естетика и емоционален заряд подходящ за нашите домове. Такива са например картините в стилове абстракционизъм, конструктивизъм и кубизъм . На тях е най-добре да се наслаждаваме в галериите и музеите.

dom1

В зависимост от предназначението на помещението, дизайна и общото интериорно звучене на дадено пространство в дома ние правим и избора си на конкретни по стил картини. Обикновено се стремим към стилово единство и хармония между декоративните елементи, обзавеждането и избраните картини.

Със своята композиция, сюжет и цветова гама, особено подходящи за дома са класическите, реалистичните и имресионистичните картини. Картините в импресионистичнен стил с непринудеността си и свежите, ярки цветове са способни да оживят и предадат настроение и в най-мрачните помещения на нашия дом.

Цветова гама

Доказано е, че цветовете ни влияят емоционално и затова е необходимо да съобразим цялостното цветово звучене на картините за дома с функционалността на помещенията и местата на които ги поставяме. Прекалено тъмните картини обикновено ни въздействат потискащо и депресиращо. Затова най-предпочитани картини за дома са тези с преобладаващи светли тонове.

k 2Ярките живописни картини в червено-жълта гама ни действат, възбуждащо, жизнерадостно, зареждат ни с енергия, подтикват ни към действие и е най-добре да бъдат поставени в хола. Внасят усещане за радост, топлина и веселие.

Пастелните картини с преобладаващи синьо-зелени цветове ни успокояват, отпускат, лекуват нервната система и ни помагат да се справим с безсънието, стреса и натрупаните негативни емоции и тяхното най-подходящо място е в спалнята.

Картините с преобладаващи златисто и охра хармонизират обмяната на веществата и хормоналния баланс и са подходящи за трапезарията.

Картините за дома според предназначението на помещенията.

Картини за хол

Картини за спалня

Картини за детска стая

Картини за кухня

Картини за трапезария

 

Нови картини

Промоционални картини

Най-популярни картини

Картини по тагове

 1. Густав Климт картини
 2. Картини на известни художници
 3. Картини от Мелнишко
 4. Портрети по снимка
 5. български картини
 6. голо тяло графика с молив
 7. графика антични скулптури
 8. графика антични скулптури глави
 9. графика мъжко голо тяло
 10. графика с въглен и креда
 11. графика с молив
 12. графика с туш
 13. графика туш голо тяло
 14. графика туш скулптури глави
 15. живопис пейзажи
 16. живопис цветя маслени бои
 17. живописни картини
 18. зимен пейзаж
 19. зимни картини
 20. картина от снимка
 21. картина с маслени бои
 22. картини акварел
 23. картини голо тяло
 24. картини жени
 25. картини живопис
 26. картини живопис цветен туш
 27. картини зимни пейзажи
 28. картини масло
 29. картини на известни художници
 30. картини на платно
 31. картини на стари къщи
 32. картини на художници
 33. картини натюрморт
 34. картини пейзажи
 35. картини портрети
 36. картини с животни
 37. картини с коне
 38. картини с лодки
 39. картини с маслени бои
 40. картини с петли
 41. картини с птици
 42. картини с цветя
 43. картини с църкви
 44. картини стари къщи
 45. картини страри къщи
 46. картини със стари къщи
 47. картини цветя
 48. картинисъс стари къщи
 49. кртини цветя
 50. маслени картини
 51. маслени картини голо тяло
 52. маслени картини живопис
 53. маслени картини пейзажи
 54. маслени картини по снимка
 55. маслени картини портрети
 56. маслени картини стари къщи
 57. маслени картини цветя
 58. морски картини
 59. натюрморт с плодове
 60. пейзажи живопис маслен пастел
 61. пейзажи живопис цветен туш
 62. пейзажи на стари къщи
 63. пейзажи стари къщи
 64. пейзажи със стари къщи
 65. пейзажни картини
 66. портрет
 67. портрет графика с молив
 68. портрет по снимка
 69. портрети Микеланджело
 70. портрети по снимка
 71. портрети холбайн
 72. портрети цветен туш по Рембранд
 73. пролетни пейзажи
 74. реплики на известни картини
 75. реплики на картини
 76. рисунки графика по Рембранд
 77. родопски пейзажи
 78. стари родопски къщи