гр. София, ул. "Шести септември", 20 Б;     dachevski@abv.bg;     0888 949 204

Картини за стена

Картини за стена - как да изберем картини за стените на нашия дом?    След като сме ремонтирали и обзавели дома си, често се питаме какво да поставим на празните стени вкъщи? Най-класическия вариант за декориране на стена е подходяща картина или група картини. Кои са водещите принципи и критерии, когато избираме картина за стена?-

Емоционалното въздействие


st 2е водещо при покупка на картина за стена. Усещанията, емоциите и чувствата, които предизвиква в нас дадено платно са това което ни подтиква да направим своя избор. Ако ни кара да се чувстваме приятно, събужда в нас хубави спомени, въздейства ни емоционално, харесва ни да го гледаме – това вече е причина да се замислим за покупка. И най-скъпата подарена ни картина не бихме закачили на стената, ако не докосва душата ни и не ни въздейства приятно. Авторската картина създадена от художник носи силен емоционален заряд и послание, което ако ние сме почувствали положително и е грабнало душата ни, винаги ще ни зарежда с положителни емоции. Такива картини бихме избрали за нашия дом за да радват нас и семейството ни, за да внасят хармония и уют и да ни зареждат с енергия. Не винаги чисто емоционалния избор е достатъчен за да вземем най-доброто решение за декорацията с пана и картини на стените в дома ни. Необходимо е да имаме в предвид и някои общи правила и принципи за картините.

-

Стила на картината

.
st 1При избора на картини за стена е добре да търсим стилово единство между тях и елементите на обзавеждането. Това постигаме както с поставянето на подходящи рамки, така и с избора на хармонични по стил с интериора картини. Има произведения на изкуството създадени в стилове, които ни въздействат изключително силно, но те не винаги са предпочитани за нашия дом, защото биха ни напрягали. Такива стилове са кубизма, конструктивизма, абстракционизма и др. Едни от най-подходящи за стените в нашето жилище са класическите, реалистичните и импресионистичните творби. За импресионистичните картини са характерни играта на светлината изобразена в хармонични светли тонове, непосредствеността на позите, движението и композицията.

-

Жанра и тематиката

.
Търсейки създаването на хармония и уют е необходимо да съобразим тематично избраната картина за стена с функционалността на пространството където ще я поставим, за да създаде подходящите настроения и емоции на нас и гостите ни. Най-универсални са пейзажните картини. Подходящи са за почти всички помещения и най-вече за хола и спалнята. Портретите най-често поставяме на стените на кабинета и офиса ни а нашите и семейните портрети във всекидневната. Фигуралните композиции, картините с цветя и картини с коне и животни са добър избор за детските стаи и дневните а картините натюрморт – биха били най-подходящи в трапезарията или кухнята. Голото тяло е по-капризно в това отношение и е подходящо като елемент от декорацията на спалнята.

-

Техниката на изработка

.
При избора на техниката в която е направена картината е добре да имаме в предвид някои практични правила свързани с осветеността и влажността на помещението и стената където ще я окачим. Прякото слънчево осветление и ултравиолетовите лъчи могат да увредят пигментите и да променят цвета на хартията на графичните рисунки и акварелни картини. Затова тези техники са подходящи за коридори, стълбища и непряко осветени стени. Това е в сила и за сухия пастел, офорта, сухата игла, гравюрите. За картините и рисунките изработени на картон и хартия не се препоръчват стени с повишена влажност каквито са тези в кухнята. Маслените картини върху платно или друга твърда основа са по-устойчиви на светлинно въздействие подходящи и за силно осветени стени.


-

Цветовата хармония

.
Най-подходящи за аранжиране с картини са стени с неутрален, пастелен, светъл, не много ярък цвят. Картините на такава такава стена могат да бъдат търсени както като контрастни цветови акценти, така и като хармонично допълващи се с цвета на помещението.

-

Размер и формат


съобразени с големината на стените и помещенията. Миниатюрите, рисунките и картините с малък размер предполагат интимен контакт със зрителя и близък прочит. Разположени на големи стени те биха се изгубили и е необходимо да са аранжирани в група за да въздействат като цялостна композиция. Добре е да бъдат поставени на малки по площ стени, ниши, кътове, колони и да бъдат аранжирани с подходящо осветление. За средните и големи картини се изисква достатъчно разстояние за да бъда обхванати в цялост. За тях са подходящи по-големите стени и помещения.

Нови картини

Промоционални картини

Най-популярни картини

Картини по тагове

 1. Густав Климт картини
 2. Картини на известни художници
 3. Картини от Мелнишко
 4. Портрети по снимка
 5. български картини
 6. голо тяло графика с молив
 7. графика антични скулптури
 8. графика антични скулптури глави
 9. графика мъжко голо тяло
 10. графика с въглен и креда
 11. графика с молив
 12. графика с туш
 13. графика туш голо тяло
 14. графика туш скулптури глави
 15. живопис пейзажи
 16. живопис цветя маслени бои
 17. живописни картини
 18. зимен пейзаж
 19. зимни картини
 20. картина от снимка
 21. картина с маслени бои
 22. картини акварел
 23. картини голо тяло
 24. картини жени
 25. картини живопис
 26. картини живопис цветен туш
 27. картини зимни пейзажи
 28. картини масло
 29. картини на известни художници
 30. картини на платно
 31. картини на стари къщи
 32. картини на художници
 33. картини натюрморт
 34. картини пейзажи
 35. картини портрети
 36. картини с животни
 37. картини с коне
 38. картини с лодки
 39. картини с маслени бои
 40. картини с петли
 41. картини с птици
 42. картини с цветя
 43. картини с църкви
 44. картини стари къщи
 45. картини страри къщи
 46. картини със стари къщи
 47. картини цветя
 48. картинисъс стари къщи
 49. кртини цветя
 50. маслени картини
 51. маслени картини голо тяло
 52. маслени картини живопис
 53. маслени картини пейзажи
 54. маслени картини по снимка
 55. маслени картини портрети
 56. маслени картини стари къщи
 57. маслени картини цветя
 58. морски картини
 59. натюрморт с плодове
 60. пейзажи живопис маслен пастел
 61. пейзажи живопис цветен туш
 62. пейзажи на стари къщи
 63. пейзажи стари къщи
 64. пейзажи със стари къщи
 65. пейзажни картини
 66. портрет
 67. портрет графика с молив
 68. портрет по снимка
 69. портрети Микеланджело
 70. портрети по снимка
 71. портрети холбайн
 72. портрети цветен туш по Рембранд
 73. пролетни пейзажи
 74. реплики на известни картини
 75. реплики на картини
 76. рисунки графика по Рембранд
 77. родопски пейзажи
 78. стари родопски къщи